Søg
Close this search box.
Fra slagter til generalsekretær
08-03-2023

Nyhed

Fra slagter til generalsekretær

Vidste du godt, at HOME-STARTS generalsekretær faktisk er udlært slagter, og har arbejdet i det mandsdominerede fag i næsten 10 år? På Kvindernes Internationale kampdag sætter vi fokus på hendes historie om diskrimination på arbejdspladsen.

Af Ida Bøgild, HOME-START Familiekontakt

År 2002 var et år, hvor Saybia lå øverst på musikhitlisten, prins Felix blev født og Anders Fogh Rasmussen var statsminister. Udover det arbejdede Sisi Ploug Pedersen som slagter, havde hvide Levis bukser på og langt farvet mørkt hår. Hun var 28 år gammel på det tidspunkt, og havde to børn. Nicolai i 1. klasse og lille Nanna. De to små forhindrede hende ikke i at møde på arbejde kl. 08 hver morgen, efter at have afleveret dem i skole og dagpleje. Så blev de hvide cowboybukser skiftet ud med den stribede slagteruniform og forklæde. Sisi havde arbejdet ved supermarkedsslagteren siden hun blev udlært. Hun elskede at få kødet i køledisken til at ligge sirligt og indbydende op og ned ad hinanden, og vandt flere konkurrencer for sine udstillinger. Der var langt mellem andre kvinder i branchen, men Sisi hyggesnakkede med de andre svende om deres vilde byture i weekenden, og hvad deres spændende singleliv bød på af sjove anekdoter. Hendes far var slagter, og hendes første fritidsjob havde været med en højtryksspuler i højre hånd, som
opvasker på den slagteriafdeling, hvor han arbejdede. Sisi havde slagterblod i årerne.

Slagteribranchen er ellers kendt for at have en strengere jargon end andre fag og selvfølgelig også for, at størstedelen af slagtere er mænd. Men det var ikke noget, som Sisi bed mærke i:

“Jeg har aldrig haft meget fokus på, om det var kvinder eller mænd jeg havde som kollegaer – jeg har altid kunne tale med de fleste. Hvis der var noget, svarede jeg jo bare igen, for det vil jeg ikke finde mig i.”

10 år tidligere, da hun var gravid med sin ældste, tog hun sin svendeprøve som slagter. Til prøven skulle hun udskære en såkaldt ’oksepistol’. En oksepistol er et kreativt kaldenavn til stort set hele bagenden af en ko plus den øverste del af ryggen. Hvis man bruger sin fantasi, kan man forstille sig, hvordan baglåret skal symbolisere håndtaget af pistolen, og den øverste del af ryggen er løbet. Med
en stor gravid mave, som var 7 måneder henne, var det ikke helt nemt at håndtere de 50 kilo, som sådan en oksepistol vejer. Men som slagter går man først på barsel 4 uger før terminen, og det skulle selvfølgelig ikke være anderledes for Sisi, selvom hun kun var i lære. Der var altså ingen kære mor den dag til svendeprøven. Det forhindrede dog ikke Sisi i at blive den 3. bedste elev på sit hold af i alt 25 elever. I de senere år, da hun var gravid med Nanna, tog hun også sit kørekort, mens hun var højgravid. Sisi var hurtigt tilbage på lærlingebænken efter hun fødte Nicolai. Det resulterede i at hendes mand, Thomas, måtte tage resten af barslen og det lagde de lokale medier mærke til.

Her ses Sisi med sin mand Thomas og deres søn Nicolai

Sisi manglede kun få måneder i lære, så allerede 4 måneder efter hun havde født, var hun tilbage i ved de hårde klinker og skrabe skæremaskiner. Derfor måtte hendes mand overtage barslen, hvilket var sensationelt nok til en dobbeltsidet artikel i 1993.

Tilbage i 2002 sidder både slagtersvende og mester ved frokostbordet, da det bliver meddelt, at mesteren har fundet nye græsgange. Sisi stod på spring til at tage den hvide mesterkittel på. Hun kendte jo alle opgaverne, og var få måneder fra sit 10-års jubilæum som slagter i lige præcis den afdeling, der nu manglede en mester. I løbet af den næste periode varetog Sisi mange af de opgaver, som den gamle mester havde haft. Hun bestilte varer og kørte jævnligt ture i varevognen for at levere kød til andre supermarkeder. Derfor bad hun om en samtale med sin chefer, hvor de kunne snakke om hendes kompetencer som mulig kommende mester. Til samtalen med de tre mandlige chefer fortalte Sisi om, hvad hun kunne bidrage med. Samtalen varede ikke længe før en af dem fortalte hende, at hun efter hans mening burde lave om på sine prioriteringer:

”Det er ikke fordi han tænkte jeg ikke kunne, men han syntes det var bedre, at jeg tog mig af min mand og børn.”

Efter den udmelding blev Sisi fuldstændigt paf. Hun havde arbejdet rigtigt meget de seneste uger, og hun kunne fuldstændigt det samme som alle de andre i slagterafdelingen – hvis ikke mere. Efter den kommentar havde Sisi allerede den ene fod ude af døren:

”Efter sådan en melding tænkte jeg bare, at de kunne hoppe og rende. Nu havde jeg brugt 10 år af mit liv på at arbejde for dem, og jeg ville aldrig blive mester der.”

Hurtigt efter den fejlslåede samtale fik Sisi et nyt job, som café og rengøringsleder i et badeland i Holstebro. Der gik ikke lang tid, før selv samme chef ringede og tilbød hende 3000 kr. mere i løn for at blive hos dem som slagter. Til dette svarede Sisi høfligt, men hurtigt ’nej tak’ og måtte lade en småfornærmet og skuffet chef fortsætte sin forretning uden hende. Det var bittersødt at forlade slagterafdelingen, fordi det var et trygt og rart sted at være med mange søde kollegaer, men nu ville skæbnen, at hun skulle arbejde med ledelse i stedet. Hun vidste ikke endnu, at alle de livshistorier hun havde fået fra de faste kunder og hendes evne til at lytte skulle bruges i fremtiden.

I dag har Sisi været socialrådgiver siden 2010, og lytterørene kom for lang tid siden i bedre form end den pensionerede slagterhånd. I 2015 vandt hende og hendes team Den Gyldne Socialrådgiver, hun er forkvinde for Faggruppen Børn, Unge og Familier i Dansk Socialrådgiverforening og hun er generalsekretær for HOME-START Familiekontakt Danmark. Lederkompetencer var der vist masser af. Selvom slutningen på Sisi’s slagtereventyr var skuffende, så er det rart at tænke på, at sådan noget forhåbentligt ikke sker i 2023:

”Prøv at tænk, hvis det havde været i dag,” siger hun og griner. ”Jeg blev mest af alt vred dengang, fordi det var simpelthen så mandschauvinistisk. Men jeg er meget tilfreds med, hvor jeg er i mit liv nu.”

HOME-START ønsker alle kvinder en glædelig kampdag

Flere nyheder

Hovedorganisation
19-01-2024
Sådan! Vi er godkendt!
Vi er meget stolte af at kunne meddele, at vi den dag fik vores 8A-godkendelse, som optager HOME-START Familiekontakt Danmark på Skattestyrelsens liste over godkendte foreninger, "hvis midler anvendes i almenvelgørende eller på anden måde almennyttigt øjemed til fordel for en større kreds af personer" . (kilde: www.skat.dk)
Hovedorganisation
08-12-2023
Ny afdeling i Faxe - kom til orienteringsmøde!
Vi skal nu til at starte vores 15. HOME-START-afdeling op i Faxe kommune, og derfor inviterer vi til orienteringsmøde tirsdag d. 9. januar. Læs mere her.
Hovedorganisation
28-11-2023
HOME-START er med i ny VIVE-Rapport
I oktober 2023 udkom VIVE med rapporten: Hjemmebaserede indsatser i civilsamfundet for sårbare og udsatte småbørnsfamilier. Her deltog både HOME-STARTs afdelinger i Aarhus, Nordvestsjælland og Odense, som alle havde fået projektstøtte igennem initiativet: ”1000-dages-program – en bedre start på livet” fra 2019.