fortællinger

”Det var en kæmpe hjælp. Jeg havde ikke regnet med, at det var så stor en hjælp, for to timer om ugen lyder jo ikke af så meget. Men hun blev en god ven, det hjalp os rigtig meget.”

En mor bliver sygemeldt fra sit arbejde hos politiet med PTSD (post-traumatisk stress syndrom). Hun sover meget og oplever, at det bliver sværere og sværere at være tilstede for familiens 2 små børn, som har brug for, at hun er mere tilgængelig, end hun kan være. Hun kontakter HOME-START, og familien får en frivillig familieven, der både fungerer som en ekstra hjælp til af-lastning med børnene – og til voksensnak med mor.

[HOME-START Kolding]

”Det giver et tiltrængt pusterum…”

En ung mor er alene med 4 børn, som har 2 forskellige fædre. Hun er studerende og sygemeldt med stress. Hun er vokset op i en familie med vold. Den frivillige familieven fra HOME-START bruger sin tid i familien på at hjælpe mor med at få tilrettelagt sin uge, så hun har overskud til at møde op til aftaler på jobcentret, møder i daginstitutionen, tandlægebesøg mv. Mor fortæller, at aftalerne normalt ville blive nedprioriteret eller glemt, fordi hun er presset i sin hverdag, men at besøget fra familievennen giver overblik og overskud til de aftaler, der skal overholdes.

[HOME-START København]

”Der er aldrig nogen i HOME-START, der har dømt mig, selvom jeg er ung mor, har tre små og har været ude i alt det lort. Da den frivillige kom, lignede her et bombet lokum, men så svingede hun sin tryllestav lidt, og der kom overskud til at tage de gode beslutninger. "

“Man kan stole på hende (…) Uden hende havde jeg aldrig turdet blive alenemor (…) Nu er den mindste begyndt i dag-pleje, og jeg begynder på skole til august.”

En sammenbragt familie har 3 fælles børn og hver anden weekend også farens 2 børn fra et tidli-gere forhold. Mor er meget ung. Far har et alkoholproblem. Familien får kontakt med HOME-START gennem sundhedsplejersken. I starten er mor meget tilbageholdende, men efterhånden vokser en fortrolighed frem, og mor begynder at fortælle den frivillige om familiens problemer. Støtten fra familievennen giver hende mod til at komme videre.

[HOME-START Nordvestsjælland]

”Den frivillige var fantastisk til at læse historie for drengene, så de var også glade…”

En far bliver alene med 2 små drenge, da børnenes mor dør af kræft efter et meget kort syg-domsforløb. Far oplever, at alt er kaos, og han har brug for normalitet i familiens hverdagsliv. Det betyder bl.a., at han gerne vil blive ved med at dyrke sport. Han tager kontakt med HOME-START, der finder en frivillig familieven, som kommer og tager sig af drengene, spiser med dem, læser for dem og lægger dem i seng, mens han er i træningscenter en gang om ugen.

[HOME-START Århus]