Søg
Close this search box.
Nu er det jul igen – og den er ekstra dyr i år
02-12-2022

Nyhed

Ja, det er faktisk sandt. Det er ikke en hemmelighed, at Danmarks økonomiske fremtid ser mørk ud. Faktisk er inflationen og priserne på varerne på hylderne i butikkerne højere end nogensinde før. Dette betyder også, at flere og flere kan få behov for at søge julehjælp – også selvom kærlighed vejer mere end guld i december.

Af Ida Bøgild, HOME-START Familiekontakt Danmark

Et halvt svinehoved og to kroner

Traditionen bag julehjælpen er ældre, end den røde og hvide julemand, som kom til Verden gennem Coca-Cola i 1920. Ordet ’julehjælp’ er for første gang beskrevet i 1903. Dengang var det kun organisationen, Børnenes Kontor, som kunne tilbyde julehjælp til familier med mindst 3 børn og enker. Julehjælpen dengang bestod af et pund kaffe, to pund ris, to pund sukker, fire pund flæsk og 2 kroner. Familier med mange børn ville få et halvt svinehoved som julemiddag. 

Den dag i dag, er det heldigvis meget anderledes. Nu tilbyder mange forskellige organisationer julehjælp til de familier, som har brug for den lille håndsrækning i juletiden. Desuden er julehjælpen blevet meget mere moderne, siden man blot modtog et halvt svinehoved til en hel familie. Nu består julehjælpen af forskellige ting fra gavekort til julegaver, madvarer og reel økonomisk støtte.

Julehjælpen er den lille støtte i den store juletid

Dansk Folkehjælp er en af landets største uddeler af julehjælp og i 2021 var der rekordmange ansøgere. Omkring 16.800 familier ansøgte om julehjælp alene gennem dem – og dette tal er selvfølgelig meget højere, hvis man sammenlægger julehjælpen fra alle organisationer. Maria Blankensteiner er sekretariatsleder hos Foreningen til Støtte for Mødre og Børn og hun fortæller, at de har modtaget flere ansøgninger i år end de plejer:

Vi ser alle typer familier søge. Vi ser mange som ikke har prøvet at søge før – også forældre som har kunne klare sig uden julehjælp før, men på grund af inflationen er rigtigt hårdt ramt

Det er forskelligt blandt de forskellige organisationerne, hvilke krav der er for at kunne søge julehjælp. Ofte er det et krav, at familierne har børn under 18 år. Generelt kan man sige, at julehjælpen er til for de familier, som er socialt og/eller økonomisk belastede. Dette kan være alle typer forældre, fortæller Maria Blankensteiner:

Vi ser mange forældre, som gør det udmærket godt og til en stjerne – det gør de faktisk alle sammen. Der er bare mange variationer af at gøre det ’ug’ og stjerne

Ho-Ho-Home-Starts julehjælp

For første gang nogensinde, har HOME-START mulighed for, at tilbyde sin egen hjælp til HOME-START familierne. Allerede i sommerperioden stod det klart, at julen ville blive en ekstra stor økonomisk byrde i år for mange familier. Derfor blev der hos HOME-START søgt om en donation hos en anonym velgører, som endte med at donere et beløb, som kunne bruges til julehjælp hos lokalafdelinger i december.

Sisi Ploug Pedersen er generalsekretær i HOME-START, og er meget glad for at kunne tilbyde hjælp til de økonomisk pressede familier:

Når økonomien presser forældrene, så påvirker det også overskuddet til børnene. Jeg synes det er ærgerligt, at det er nødvendigt, men det er godt at vi kan hjælpe

HOME-START håber på, fortsat at kunne have sin egen julehjælp, og gerne med endnu flere eller større donationer til næste år.

Guide til julehjælpen

Vi har her lavet et overblik over nogle af de steder, hvor man kan søge julehjælp ud over HOME-START. Man skal være opmærksom på, at fristen for at søge julehjælp varierer fra organisation til organisation.

OBS: Mange kommuner kender til de lokale muligheder for julehjælp. Derfor kan man kontakte sin lokale kommune, og få hjælp til, at finde sin lokale julehjælpsordning.

Flere nyheder

Hovedorganisation
19-01-2024
Sådan! Vi er godkendt!
Vi er meget stolte af at kunne meddele, at vi den dag fik vores 8A-godkendelse, som optager HOME-START Familiekontakt Danmark på Skattestyrelsens liste over godkendte foreninger, "hvis midler anvendes i almenvelgørende eller på anden måde almennyttigt øjemed til fordel for en større kreds af personer" . (kilde: www.skat.dk)
Hovedorganisation
08-12-2023
Ny afdeling i Faxe - kom til orienteringsmøde!
Vi skal nu til at starte vores 15. HOME-START-afdeling op i Faxe kommune, og derfor inviterer vi til orienteringsmøde tirsdag d. 9. januar. Læs mere her.
Hovedorganisation
28-11-2023
HOME-START er med i ny VIVE-Rapport
I oktober 2023 udkom VIVE med rapporten: Hjemmebaserede indsatser i civilsamfundet for sårbare og udsatte småbørnsfamilier. Her deltog både HOME-STARTs afdelinger i Aarhus, Nordvestsjælland og Odense, som alle havde fået projektstøtte igennem initiativet: ”1000-dages-program – en bedre start på livet” fra 2019.