Bogpakker bragt til døren fremmer børnefamiliers adgang til litteraturen
01-11-2022

Nyhed

HOME-START Familiekontakt Danmark har lavet et bogtilbud, der får litteraturen ind i stuen hos pressede småbørnsfamilier, der ikke selv har overskud, tid eller mulighed for at bruge bibliotekerne.

Af Mia Augustinus, HOME-START Familiekontakt Danmark

Foto: Anne Sofie Lajmiri

En god bog kan få fantasiens blomster til at springe ud, men alligevel er det ikke alle danske børnefamilier, der jævnligt læser litteratur sammen. Læsere bliver født på skødet af deres forældre, men manglende overskud i en presset hverdag, stor afstand til biblioteket eller frygten for bøder og ødelagte sider kan begrænse besøgene på bibliotekerne.

Det betyder, at der er mange danske børn, som sent eller måske aldrig opdager litteraturens magi, og det skaber en ulighed. Derfor har den frivillig sociale organisation HOME-START Familiekontakt Danmark med støtte fra Egmont Fonden skabt et bogtilbud, hvor bøger kan bruges som omsorg og hyggestunder i de familier, som får støtte.

HOME-START Familiekontakt tilbyder regelmæssig venskabelig støtte, omsorg og praktisk hjælp i hjemmet af en frivillig familieven 2 timer om ugen til familier med mindst et barn under skolealderen.

Det kan som småbørnsfamilie være svært at finde tid til at tage på biblioteket, og her kan HOME-START give en hjælpende hånd.

Højtlæsning kan skabe rum for fordybelse, ro og nærvær, og det vil vi gerne støtte op omkring igennem vores bogtilbud, siger Sisi Ploug Pedersen, generalsekretær ved HOME-START Familiekontakt Danmark.

Ifølge Kultur- og Kirkeminister (S) Ane Halsbroe-Jørgensen er det vigtigt, at der kommer større lighed i adgangen og brugen af biblioteker.

Der kan være forskel fra barn til barn på hvor hjemmevant man er på et bibliotek, alt efter hvordan man har fået det ind i livet. Jeg elsker bøger og er selv formet på kommunebiblioteket, og så kan jeg se hvad det betyder at man har litteraturen i sit liv, siger Ane Halsbroe-Jørgensen og tilføjer:

Jeg vil gerne have at glæden ved at læse kan nå ud til flest muligt børn.

Frygt for spildt yoghurt begrænser biblioteksbesøg

Historien om HOME-STARTs bogtilbud starter for år tilbage, hvor det via støtte fra Egmont Fonden blev muligt at etablere et tilbud, der skulle kombinere bøger med nærvær og omsorg. Ideen til bogtilbuddet opstod da mange familier, der får støtte gennem HOME-START, oplever, at der ikke er åndehuller i hverdagen til at få læst højt eller komme på biblioteket.

Bogpakkerne er skræddersyede af børnebibliotekarer og lånes med favorable vilkår, så man ikke skal frygte spildt yoghurt, klistret havregrød eller bøder for overskreden lånetid. For det er sådan nogle ting, som normalt kan være en hæmsko for pressede familier, fortæller Sisi Ploug Pedersen, generalsekretær i HOME-START Familiekontakt Danmark, og fortsætter: Bøgerne bliver afleveret i familiens hjem af deres frivillige familieven, de har tilknyttet via HOME-START, og det er også vedkommende, der henter og bringer bøgerne til biblioteket efter endt låneperiode på to måneder.

Fra maskot til bestseller-børnebog

I forbindelse med bogtilbuddets tilblivelse blev en skildpadde født. Det kunstneriske multitalent Carl Quist-Møller skabte Læsepadden Pede, som blev til en børnebog.

Det var en bestillingsopgave fra HOME-START, som ville lave en kampagne for at læse højt. Og så ville de gerne have en maskot. Så tænkte jeg, at Læsepadden skulle være en skildpadde, fordi den er langsom og ting tager tid – omsorg tager tid. Og så byggede jeg en historie, hvor der tages tilløb til at åbne en bog, og derfra kom idéen med at lave en børnebog også, fortæller forfatter Carl Quist-Møller.

I skrivende stund finder man bogen om Læsepadden Pede på Politikens bestseller-liste. Bogen har også fået en familie af læseheste som fans hjemme hos Kultur- og Kirkeminister (S) Ane Halsbroe-Jørgensen og hendes to børn.

Læsepadden Pede er mine ungers yndlingsbog for tiden. Den har en dybere mening, som i børnehøjde viser, hvad det er, bøger kan. Den tydeliggør også, hvad biblioteker kan samtidig med, at den viser, at der stadig er ulighed ved danske børns adgang til biblioteker, siger Ane Halsbroe-Jørgensen.

Carl Quist-Møller er muligvis ordblind, og lærte først selv at læse som 16-årig  og opdagede derfor først læseglæden som næsten voksen. Derfor er historien om Pede, der ikke ved, hvad bøger kan bruges til, inspireret af forfatterens egen oplevelse med biblioteket. Bogen er en hyldest til læseglæden og de vigtige biblioteker, og det ses blandt andet, da Pede smider skjoldet og står nøgen tilbage med en urtepotte på hovedet. 

Pede bliver jo grebet af fortællingerne og billederne i alle bøgerne, da han først får åbnet en bog. Og det var jo dét, vi skulle bruge urtepotten på hovedet til at symbolisere – at fantasiens blomster, de blomstrer, forklarer Carl Quist-Møller og fortsætter:

“Bøger er ikke interaktive, men de er indre-aktive, fordi vi skal være i stand til at starte en indre film, når vi læser. Vi læser et ord, og det skal skabe nogle billeder, eller vi ser nogle billeder, og det skal skabe nogle ord. Jeg ville gerne skabe nogle følelser i bogen, som man kunne snakke med børnene om.”

Højtlæsning giver en god start på sproget

Uden at ødelægge handlingen i Læsepadden Pede for dem, der ikke har læst om hans rejse gennem bibliotekets bogreoler, kan det afsløres, at han ender med at blive ret begejstret for bøgernes verden. Han finder ud af, at bøgerne må lånes med hjem, og så låner han alle de bøger, han kan komme i nærheden af. Da han kommer hjem, læser han videre – sammen med sin mor.

Højtlæsningens gevinster er også én af de ting, som har været vigtige for HOME-START i forbindelse med tilblivelsen af bogtilbuddet. Selv de mest pressede småbørnsfamilier skal også have mulighed for at få gavn af litteraturen og biblioteksbøger.

Kirsten Kamstrup, master i dagtilbuds- og indskolingsdidaktik, peger på, at højtlæsning kan være med til at styrke børns mentale sundhed. Det giver en kognitiv stimulering, der hjælper barnet til at forstå verden, samt styrker barnets ordforråd, sprogudvikling og formuleringsevne.

Ligesom morgenmad giver dit barn en god start på dagen, så giver højtlæsning dit barn en god start på sproget. Gode oplevelser med bøger har betydning, når børn skal lære at læse. Der er en tydelig sammenhæng mellem en tre-årigs ordforråd, og hvor god en læser barnet vil være som 16-årig, fortæller Kirsten Kamstrup og tilføjer:

At flyve en tur i fantasien og skabe sine egne fantasibilleder hjælper barnet med at forholde sig til sit eget liv, tackle problemer og fylde barnet med energi. Højtlæsning skaber fuld og fælles opmærksomhed, nærhed, medfører øget tilknytning og er tryghedsskabende.

Ro, nærvær og omsorg gennem bøger

De familier, som har afprøvet HOME-STARTs bogtilbud, har blandt andet fremhævet, at tilbuddet er lettilgængeligt og naturligt i en travl hverdag. Bogtilbuddet er let og naturligt i en travl hverdag og giver familierne en nem adgang til bøger. “En dejlig hverdagsluksus” blev bogtilbuddet endda betegnet som.

Vi ved fra en midtvejsevaluering vi har udarbejdet intern i 2020, at bogtilbuddet at det er vigtigt for familierne at de ikke skal foretage sig noget, når de ikke har overskuddet i hverdagen. Via bogtilbuddet får familierne praktisk talt bibliotekerne ind i stuen, og hvor familierne kan gå ind i en boble med tid til nærvær og omsorg igennem højtlæsning, fortæller Sisi Ploug Pedersen, generalsekretær i HOME-START Familiekontakt Danmark.

Godnathistorier er også en del af opdragelsen hos Kultur- og Kirkeminister Ane Halsbroe-Jørgensen, hvor højtlæsning bruges til at finde ro.

Højtlæsning i min familie er forbundet omsorg, hygge og nærvær. Det er det vi søger til for at få ro sammen. Min søn er blevet stor nok til at kunne få læst nogle af de bøger, jeg kan huske fra min ungdom f.eks. Astrid Lindgren og Harry Potter, og det har jeg stor glæde ved at give videre. Det kan også være en måde at starte en samtale på om emner, der ellers er svære at få snakket om, siger Ane Halsbroe-Jørgensen.

Om Læsepadden Pede

Skildpadden Pede er en sløv padde, og han har aldrig læst en bog. Faktisk ved han slet ikke, hvad en bog er. Da vennerne arrangerer en tur til biblioteket, sover Pede hele vejen dertil, og da han endelig vågner, er han helt alene – efterladt på biblioteket. Da han pludselig finder på at åbne en bog, sker der magiske ting.

Tegneren Carl Quist-Møller har skabt eventyret om Pede i en ny børnebog udgivet af Forlaget Gutkind, som er en billedfortælling for de mindste om fantasi, bøger og venskab – og om at glemme tid og sted, når man bliver grebet af en god historie. Det er en tegnet og skrevet historie om at finde glæden ved at læse, når man allermindst venter det.

HOME-START Familiekontakt Danmark

HOME-START Familiekontakt er en frivillig social organisation, der har til formål at forebygge kriser, sammenbrud og opbrud i børnefamilier. De tilbyder regelmæssig støtte, omsorg og praktisk hjælp til familier med små børn. Støtten foregår hovedsagelig i hjemmet og

gives af en frivillig familieven, der besøger familien to timer om ugen i mindst

6 måneder, eller så længe familien har brug for det. Støtten styrker familiens egne ressourcer og giver et pusterum i hverdagen. HOME-START har 14 lokalafdelinger i 15 kommuner. Hver afdeling har mindst én fagprofessionel lønnet koordinator ansat.

De er en del af Home-Start World Wide, der blev grundlagt i England i 1973.

Konceptet findes i 22 lande i verden.

Om Bogtilbuddet

HOME-STARTs frivillige familievenner kan hente skræddersyede bogpakker til familier, der får støtte fra HOME-START Familiekontakt. Bøgerne udvælges, så de passer til børnenes alder og interesser, og HOME-START har en særlig aftale med bibliotekerne om gode lånevilkår. Bøgerne leveres i hjemmet af familievennen, og de skal ikke tænke på overskredet lånetid, bøder og iturevne sider. Efter to måneder afhentes bøgerne af familievennen, der leverer dem tilbage på biblioteket. Bogtilbuddet tilbydes i lokalafdelinger, der har en bogorm. En bogorm er frivillig, der fungerer som ressourceperson for koordinatoren i afdelingen. Bogormen er også bindeled til familiernes familieven, når der efterspørges bogpakker, som bogormen sørger for bliver bestilt hos biblioteket.

Herefter er det op til familiens egen familieven at bringe bogpakken ud.

Kontakt for flere informationer:

Anne Sofie Lajmiri, kommunikations- og projektansvarlig i HOME-START Familiekontakt Danmark

tlf: 93 80 90 11 – mail: asl@home-start.dk

Flere nyheder

Hovedorganisation
09-12-2024
Kritisk Pynt og HOME-START Familiekontakt lancerer en særlig mulepose med et familiepolitisk budskab 
Hovedorganisation
19-09-2024
Koordinator Anni Melgard går på pension
Lokalkoordinator i HOME-START Hjørring Anni Melgaard går på pension efter et langt arbejdsliv hvoraf 6,5 år af dem var i HOME-START. Hun vil blive savnet af kollegaer, frivillige og familier.
Hovedorganisation
23-05-2024
Samarbejde med Rigshospitalet
HOME-START Familiekontakt har indgået et samarbejde med Rigshospitalet i København. Læs mere om det her.
Scroll to Top