Søg
Close this search box.
Familier og frivillige til kreative søndage i Kulturmaskinens værksteder
21-11-2022

Nyhed

Tre søndage med ler, maling og leg med perler har dannet ramme om et nyt samarbejde mellem HOME-START Familiekontakt Odense og Kulturmaskinens ler- og tekstilværksteder.

Tovholderne fra Kulturmaskinens ler- og tekstilværksteder. Fra venstre: Isa, Eva, Sanne og Diana – derudover har Mette, Lise, Anette og Birgit også været med til at afholde de kreative søndage. Foto: HOME-START Odense

En hvidløgspresser kan åbenbart bruges til mange ting. Denne søndag er det ler, der bliver skubbet igennem hullerne i fine strimler, og oplevelsen er særligt underholdende for en toårig dreng. Hans grin er hjerteligt og bliver kun større i takt med, at hvidløgspresseren får yderligere ler igennem maskineriet. Han griber ud efter “ormene” af ler inden scenariet gentager sig igen og igen.

HOME-START Familiekontakt Odense har i samarbejde med Kulturmaskinens ler- og tekstilværksteder arrangeret tre søndage i kreativitetens navn, hvor foreningens familier og frivillige familievenner kan deltage i hyggelige og lærerige timer for store og små. Denne søndag er den sidste i rækken.

– Via støtte fra Poul Erik Bech Fonden fik vi mulighed for at arrangere tre søndage i samarbejde med Kulturmaskinen, hvor familier og frivillige er blevet inviteret til at være fælles om kreativitet i nye rammer. Det har været søndage fyldt med store smil, og tilbagemeldingerne har givet os et indtryk af, at det har været en succes for alle parter, siger Thea Rehnholt Mammen, koordinator fra HOME-START Familiekontakt Odense.

Nyt samarbejde

Ved ankomst til de kreative værksteder får alle fremmødte børn udleveret en blå Tumle-bamse. Børnene har mulighed for at lave alverdens former for udklædning, tilbehør og andet sjovt vedhæng til bamsen, og kreativiteten er ikke til at styre. Bamserne får alt fra kongekroner og skotøjsæske-senge til tylskørter og perlekæder med hjem.

På Kulturmaskinen har de været glade for det nye samarbejde med HOME-START Familiekontakt Odense. Det fortæller Eva Holm, som er faglig leder for værkstederne ler og tekstil.

– På Kulturmaskinen er vi altid åbne for nye og spændende samarbejder med andre, og netop det her samarbejde med HOME-START var vi ikke i tvivl om, at vi ville være en del af, siger Eva Holm og tilføjer:

– Vi synes, at HOME-STARTs arbejde er meget livsbekræftende og givende, og samtidig kunne vi via samarbejdet udvikle vores kendskab til en målgruppe, som vi ikke har så bredt fat i. Så det gav ekstra god mening.

Trygt for børn og voksne

Foto: HOME-START Odense

At lege med ler har været noget af en oplevelse for de fremmødte børn. Stine er en af de deltagende forældre, og hun er afsted med sin 7-årige datter, som har været meget optaget af lerværkstedet.

– Jeg synes, det har været et super forløb med de tre søndage, som har været godt organiseret med frivillige på hver station klar til at hjælpe.  Det har været trygt for både børn og voksne. Der har været ro, mulighed for at gå til og fra, og de frivillige fra Kulturmaskinen har været utrolig imødekommende, fortæller Stine.

– Min datter er vild med at være kreativ, og hun fordyber sig i længere tid end normalt. Hun slapper af i det, og da jeg spurgte hende, hvad der havde været det bedste efter den første søndag, vi var her, sagde hun bare: “Krea!” Så vi blev jo nødt til at deltage de sidste to gange også, lyder det fra Stine.

Den bedste oplevelse igennem de tre søndage har for Eva Holm, faglig leder af værkstederne ler

og tekstil, været at se glæden og fordybelsen hos børnene.

– At se hvordan børnene bare går til tingene er skønt, men det har bestemt også været dejligt at se

de voksnes lyst til at være med og deres taknemmelighed for dét, vi kan skabe sammen, siger Eva

Holm.

Minder i vindueskarmen

Foto: HOME-START Odense

Med ler, maling og perler mellem hænderne har Denise og hendes 4-årige barn deltaget i de tre søndage.

Hun er enlig forælder og har nydt at tage del i arrangementerne.

– Det har givet os en blød dyne om søndagen at lande på sammen med andre, hvor kreativitet gjorde os opslugte i et fælles univers med andre børn og voksne, fortæller Denise.

Hun beskriver miljøet i værkstederne som et rart og befriende sted at møde ind, hvor hun som forælder kunne læne sig lidt tilbage og lade sig rive med af den gode stemning. Imens børnene legede, var der blandt andet god mulighed for dialoger forældrene imellem, og samtidig gav arrangementerne mulighed for en god familieoplevelse.

– At blive præsenteret for den form for fællesskab og kreativ workshop sammen med sit barn gjorde, at vi som familie havde en oplevelse af at lave noget sjovt sammen, jeg som enlig forælder ikke ville kunne tilrettelægge på samme måde for os derhjemme, siger Denise og fortsætter:


– Derfor fik vi begge et udbytte med hjem. Vi fik opfyldt en konto socialt og har nogle fine minder stående i vindueskarmen, som giver anledning til at ønske os flere kreative stunder sammen i fremtiden.

Unik fordybelse og fri fantasi

Foto: HOME-START Odense

Formålet med de kreative værksteder har været at give familier og frivillige et rum til at være fælles om kreativitet og skabe en oplevelse. Og netop kreativitet kan ifølge Eva Holm være en åbning for dialog, hvis man synes, det kan være svært at møde nye mennesker.

– Kreativitet giver ro, alle kan være med og der er ikke noget rigtigt eller forkert. I det kreative rum er der ingen, der dømmer, og alle kan bidrage. Fordybelsen er helt unik, da du bliver nødt til at være nærværende i processen, fortæller Eva Holm og fortsætter:

– Man bliver glad og fyldt op med lykkestof, når man skaber og bruger sine hænder. Pulsen falder og vejrtrækningen bliver dybere og lettere. Det sker både hos børn og voksne. Og så kan fantasien få frit spil. Det er blandt andet guld værd at lytte til børnenes historie om dét, de har lavet.

Hos HOME-START Familiekontakt Odense har samarbejdet med Kulturmaskinen bidraget med positive historier fra de deltagende familier og frivillige.

– Vi vil gerne sende en stor tak til ler- og tekstilværkstederne på Kulturmaskinen for det gode samarbejde og den store imødekommenhed over for de deltagende familier og frivillige. Samtidig vil vi gerne sige tak til Poul Erik Bech Fonden for at gøre det muligt at afholde arrangementerne, siger Thea Rehnholt Mammen, koordinator hos HOME-START Familiekontakt Odense.

Flere nyheder

Odense
13-10-2023
Hyggeposer og samarbejde med Zirkel
HOME-START kreaklub flytter til vesterbro og rykker samtidig en stand ind i Zirkel.
Odense
01-11-2022
Kreative frivillige giver genbrugstøj nyt liv
HOME-START Odense upcycler børnetøj i samarbejde med Børneloppen i Odense.