Søg
Close this search box.
Bliv hjemme til dit barn er rask
06-10-2023

Nyhed

HOME-START giver alle ansatte ubegrænsede barns sygedage

Vi giver alle ansatte ret til at blive hjemme ved deres syge børn, indtil de er raske.

HOME-START Familiekontakt, der er en NGO, som støtter småbørnsfamilier under pres, har ændret i medarbejdernes ansættelseskontrakter.  Fra den første september er det nu blevet tilføjet at:

”Du har ret til at passe dit syge barn med løn, indtil det er rask, så længe det er foreneligt og aftalt med arbejdsgiver og med hensyntagen til arbejdsopgaverne i din funktion”.

Ændringen er kommet efter at organisationen bestående af i alt 24 medarbejdere har arbejdet med deres arbejdsmiljø- og vilkår gennem det seneste år.

Syge børn har brug for deres forældre, og de er sjældent kun syge i et par dage. Vi ved, at det presser forældrene, og derfor har vi besluttet, at ansatte hos os har fået retten til at blive hjemme med løn til deres børn er friske igen” siger Sisi Ploug Pedersen, der er Generalsekretær ved HOME-START Familiekontakt.

Lokalkoordinator i HOME-START Familiekontakt Odense, Michala Bruun-Givskud byder også tiltaget velkommen.

”Jeg er stolt af at arbejde i en organisation, hvor vi tager familiernes vilkår og trivsel så alvorligt, og hvor vi går forrest til at lave den ændring vi ønsker at se i samfundet.  Som lokalkoordinator møder jeg mange familier, hvor jeg ser, hvordan det påvirker familierne, når de ikke har den fleksibilitet, og min erfaring er, at de har sværere ved at komme igennem tiden med små børn ” fortæller Michala, og fortsætter: 

”Det er helt vildt vigtigt, at vi passer på familierne. Det er en kort periode, men der er brug for støtte for at give børnene og forældrene en god start, og der kan man som arbejdsgiver gøre en stor forskel med sådan et tiltag her”

Det er Signe Nielsen, formand i FOLA, også enig i, er den rigtige vej at gå.

“I FOLA bakker vi op og hepper på alle de virksomheder, som indfører ret til barn syg. Når vi taler med forældre, så er der ingen tvivl om, at syge børn er et stressmoment i rigtig mange børnefamilier. Hvem skal eller må blive hjemme? Skal man melde sig selv syg eller barnet?” siger Signe Nielsen, der ved meget om forældrevilkår, da hun til daglig arbejder som Formand for Forældrenes Landsorganisation, hvor en af deres mærkesager er ”Ret til barn syg”.

MANGLENDE PASNINGSMULIGHEDER PRESSER FORÆLDRENE

Retten til barn syg har været et omdiskuteret emne især i tiden efter corona, hvor mange forældre har oplevet, at det blev sværere at finde løsninger til pasning.

Bedsteforældrene fik under og efter pandemien at vide, at de ikke skulle udsætte sig selv for smitte, og institutionerne frabad sig, at børn med snotnæser og sæsonhoste blev afleveret om morgenen. Siden da har mange forældre haft udfordringer med at finde en passende løsning, når børnene var sløje.  I alt en tredjedel af forældre til børn i daginstitution fortæller, at de har oplevet at sende syge børn afsted, fordi de ikke havde mulighed for at passe dem hjemme.

En ny analyse af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser også, at danske børnefamilie er blandt dem, der arbejder mest i vestlige lande – kun overgået af Grækenland og Portugal.

Danske forældre arbejder begge i snit 27 timer om ugen, og sender deres børn af sted tidligere og i længere tidsintervaller, end det ses i nabolandene.  Det kan forklares med de manglende muligheder, der er for at få hjælp til pasning i familierne, da pensionsalderen er stigende, så bedsteforældrene dermed er længere tid på arbejdsmarkedet, og den danske levestandard kræver et højt produktionsniveau for at kunne blive opretholdt.

Flere nyheder

Hovedorganisation
19-01-2024
Sådan! Vi er godkendt!
Vi er meget stolte af at kunne meddele, at vi den dag fik vores 8A-godkendelse, som optager HOME-START Familiekontakt Danmark på Skattestyrelsens liste over godkendte foreninger, "hvis midler anvendes i almenvelgørende eller på anden måde almennyttigt øjemed til fordel for en større kreds af personer" . (kilde: www.skat.dk)
Hovedorganisation
08-12-2023
Ny afdeling i Faxe - kom til orienteringsmøde!
Vi skal nu til at starte vores 15. HOME-START-afdeling op i Faxe kommune, og derfor inviterer vi til orienteringsmøde tirsdag d. 9. januar. Læs mere her.
Hovedorganisation
28-11-2023
HOME-START er med i ny VIVE-Rapport
I oktober 2023 udkom VIVE med rapporten: Hjemmebaserede indsatser i civilsamfundet for sårbare og udsatte småbørnsfamilier. Her deltog både HOME-STARTs afdelinger i Aarhus, Nordvestsjælland og Odense, som alle havde fået projektstøtte igennem initiativet: ”1000-dages-program – en bedre start på livet” fra 2019.