Nyhed
HOME-START indtager nye lokaler på Vesterbro 17 i hjertet af Odense
Hjertet er helt sikkert på det rette sted i HOME-Start. Foreningens formål er nemlig at hjælpe pressede børnefamilier. Det sker når frivillige familievenner besøger familier to timer om ugen. Det er Odense afdelingens tre koordinatorer der klæder de frivillige godt på inden de matches med en familie. Det bliver de på et 20 timers kursus med et helt nyt undervisningsprogram.
Hvad kommer der til at ske i de nye lokaler?
Det bærende i HOME-START er støtten til helt almindelige familier der har det svært. Derudover tager vi alle vores gode ideer med fra vores tidligere lokale i Storms Pakhus og spreder dem ud i byen. HOME-START Kreaklub vil få base på Vesterbro 17. Her bliver der upcyclet børnetøj til vores stand i Børneloppen i Odense SØ. Håndarbejde som muleposer, hjemmestrik til børn og ikke mindst hyggeposerne vil snart kunne findes i Zirkel – Odense Renovations Genbrugsbutik i Odense N.
Bæredygtige hyggeposer hitter hos børnefamilierne
Kasseret legetøj får nyt liv hos HOME-START Familiekontakt Odense. Stine Sander er ansvarlig for udviklingen af det populære koncept kaldet hyggeposer, som består af genbrugslegetøj fra samarbejdspartneren Zirkel. Indtjeningen bidrager til, at HOME-START kan støtte endnu flere børnefamilier med besøg fra frivillige familievenner.
HOME-START Familiekontakt Odense har startet et koncept, som de kalder hyggeposer, hvor genbrugsguld bliver vækket til live igen. Her bliver legetøj pakket i poser, som børnefamilier kan vælge frit i blandt – til 25 kroner posen.
For enden af regnbuen ligger Zirkel
Et par bamseøjne kigger frem blandt barbiedukker, pixibøger og andet genbrugsguld. Genbrugslegetøjet er ikke bare tilfældigt indsamlet. Det stammer fra Odense Renovations fælleslager Zirkel, som Stine Sander fik kendskab til via sit frivillige arbejde hos Mission Afrika’s genbrugsbutik. Hun er tidligere HOME-START familie og har nu valgt også at være frivillig i HOME-START Upcycling Club.
Jeg elsker at gå på skattejagt og finde lige præcis dét, der bidrager til en god hyggestund. I Zirkel er der rigtig meget fint legetøj, som har masser af leg og læring i sig endnu, fortæller Stine Sander.
Den daglige leder hos Odense Renovations fælleslager Zirkel, Anja Michele Mathies sammen med frivillig Stine Sander. Foto: Eva Svendson.
Hos Odense Renovations fælleslager Zirkel har daglig leder og hendes kolleger ofte HOME-STARTs hyggeposer med i tankerne i deres arbejde – Anja Michele Mathies udtaler: Zirkel styrker gerne samarbejder med foreninger og iværksætteri, både gennem effekter fra det store fælleslager, men også gennem sparring. Både HOME-START og Zirkel er med i Netværket om genbrug, reparation, upcycling og deleløsninger der er igangsat af Odense Renovation.
Zirkels mission er, at affald løftes op i hierarkiet, og der genbruges mest muligt, derfor søger Zirkel hele tiden muligheder for hvordan, i fællesskab med borgere, humanitære organisationer og foreninger. Zirkels nyeste skud på samarbejde i ny konstellation er med HOME-START, her vil der fremadrettet være mulighed for at købe hyggeposer og HOME-STARTs andre fine ting i Zirkel genbrugsbutik.
Legebarnet kommer frem
Når guldet er fundet og hyggeposerne skal pakkes, er der mange overvejelser, som kommer i spil. For det er vigtigt, at indholdet er ordentligt, og at hyggeposerne er pengene værd.
Der er som sådan ikke noget prismæssigt loft. Det skal bare kunne være i posen – og det kan godt knibe nogle gange, siger Stine Sander og fortsætter:
Som udgangspunkt skal hyggeposerne kunne tages i brug med det samme. Poserne kan have et tema og har gerne et finurligt tvist. Målgruppen for hyggeposerne er børn fra 0 – 10/12 år. Ofte er der legetøj, bog og bamse i, men poserne er meget forskellige. Stine Sander prioriterer så vidt muligt, at der skal være en bog i alle poser. Det kan være alt fra en pegebog til en jumbobog, siger Stine og tilføjer: Jeg kan også finde på at putte et puslespil i, men det kræver lidt ekstra arbejde, for jeg bliver jo nødt til at teste, om alle brikkerne er der, inden spillet kommer i posen.
Mødet med hyggepose-fans
En dag i juni lægger Sofie og hendes børn vejen forbi Storms Pakhus’ legeområde. Det er første gang, de besøger Storms Pakhus. Det er ikke gået deres næse forbi, at konceptet med hyggeposer eksisterer. Børnene har fået hver deres hyggepose – den ene med en fin dukke i, og i den anden pose er der en frygtindgydende dinosaur med et skrækindjagende brøl.
Sofie og ungerne hygger i Storms Pakhus.
– Jeg synes, at hyggeposerne er en mega god idé. Vi fangede dem med det samme, og det er en virkelig fin aktivitet til god underholdning. Jeg kan sagtens forestille mig, at hyggeposerne kan sælges alle steder, hvor der kommer børn. Det kan være steder, hvor børn kan have brug for en aktivitet som for eksempel ved frisøren, fortæller Sofie.
Stine Sander tilføjer: Hyggeposerne er også helt perfekte som gaveide til børnefødselsdag og barselsgave. Det er en fin sammensat gave der ikke ruinerer budgettet.
Personlig motivation om at hjælpe
Hyggeposekonceptet er blevet en stor succes, og det glæder Stine Sander, at hun kan være med til at sørge for, at sårbare småbørnsfamilier får den støtte, de har brug for – hun har nemlig selv prøvet at have brug for et par ekstra hænder fra en af HOME-STARTs familievenner.
Stine Sanders familie ligner en typisk HOME-START familie – altså en helt almindelig familie, som oplever en sårbar eller presset situation. For Stine og familien var det et traumatisk graviditetsforløb, der gjorde udslaget for, at de fik kontakt til HOME-START. Det var Stines far, som googlede idéer til, hvordan han dengang kunne støtte den lille familie, og det fik Stine til at kontakte HOME-START. Efter noget tid blev familien matchet med en familieven, som kom på besøg to timer om ugen i et lille års tid.
Det var en fantastisk støtte i en kaotisk tid. Derfor er det så vigtigt for mig, at indtjeningen fra hyggeposerne går til, at HOME-START kan støtte pressede småbørnsfamilier, for det er noget, jeg kan relatere til på et personligt plan, fortæller Stine Sander.
Stine Sander oplever processen med at pakke legetøjet i poserne som en hyggelig, kreativ proces. Ofte kan kollegaerne høre Stine for eksempel udbryde: “Hvor er Gurli Gris bamsen? Den passer til den her pose”. Hvis bamsen ikke bliver fundet, må posen vente med at blive sammensat, til bamsen dukker op igen. Stine Sander elsker at muliggøre meningsfulde aktiviteter for børn. Her spiller hendes faglige kompetencer som ergoterapeut ind.
Sidst men ikke mindst er der alle de mange gevinster i forhold til bæredygtighed og forbrug.