Avisens mening fra Århus Stiftstidende, Af Hans Petersen redaktionschef.
Nogle klarer sig ud af vanskelige situationer uden hjælp. Andre har behov for at få en fremstrakt hånd, når de skal tilbage på sporet i tilværelsen.
Nemt er det ikke altid at se, om mennesker er ude i tovene. De holder en facade og humper igennem livet et stykke tid. Måske med held, måske med et dårligt resultat.
Mennesker har brug for mennesker og fællesskaber, nogle mere end andre. Derfor er det rigtig godt, når mennesker med stort hjerte sætter sig ud over egne behov og går ind i frivilligt arbejde for at hjælpe andre.
Et godt eksempel på det er Home-Start, en international organisation, som vi fortæller om i avisen i dag (første sektion side 10). De frivillige i den støtter familier, der har mindst ét barn i førskolealderen, og oplever, at de har problemer, der truer med at vælte deres hverdag.
Familierne bliver tilbudt medmenne
skelig, praktisk støtte, men ikke økonomisk hjælp, af frivillige. De besøger dem et par timer en gang om ugen så længe, de har behov. Det kan være fra et halvt til et helt år.
Årsagen kan være forældres alvorlige sygdom, tab af et familiemedlem – eller en baby, som hindrer forældrene i at få nattesøvn. De, der hjælper, er selv forældre eller har en lignende baggrund fra deres job.
Den første tanke er, at det er socialt belastede familier, som har brug for hjælpen. Men det har også ellers velfungerende familier med flere børn, gode job og et velfungerende liv udadtil. Og især nogle, som har svært ved at bede andre om hjælp.
Praktisk arbejde bliver ikke tilbudt, men hjælp af mere åndelig slags, en slags hyggetante eller reservebedstemor, snak med og beskæftigelse af børnene, så stressede forældre kan få en pause. Det skaber ro og kvalitetstid.
De frivillige føler sig nyttige og hjælper familier tilbage på sporet. Det skaber tilfred
shed hos dem, der bliver hjulpet, men også hos dem, der hjælper. Sådan har det frivillige arbejde en dobbelt funktion. Det gælder ikke kun i Home-Start, men masser af andre steder i samfundet.
Midt i diskussionerne om at forlade arbejdsmarkedet og gå på efterløn skjuler sig en stor skare af ældre medborgere, som sikkert med glæde vil give en hånd, et ord eller en gerning et sted, hvor der er brug for det.
Det handler meget om at samle dem, at få dem organiseret. Der er steder, hvor det sker, for eksempel i Klostergadecentret i Aarhus. Men der er helt sikkert stadig mange, som vil yde frivilligt arbejde, hvis de bliver prikket på ryggen. Ressourcer er der nok af. Vi skal bare udpege og organisere dem uden bureaukrati.